Step House

The site is in Vinh Phuc city, one and a half hours by car from Hanoi.

 

Our client hoped he would spend in weekend with family and friends here in the clean air.

Vietnam in South East Asia is in a hot and humid climatic zone. Especially the north of Vietnam is very humid.

In spite of that, most Vietnamese house and building doesn’t have suitable ventilation and consideration of the strong solar radiation.

 

This project’s aim is a suitable house building in a hot and humid area.

We used traditional wood work craftsmen to make the roof and door systems, an art which is rare nowadays, to achieve good ventilation and minimise the effects of direct solar radiation.

 

This site is developed on land as a resort facing Bac Lake on the east side, and facing roads on both south and east side.

We place full-opening doors and balconies from the first to 3rd floors, all on the south and east side for making openings through to the lake and capture the lake view. And we placed our original design block material at the south west side for keeping privacy and exhausting the incoming air from the south east.

 

Each floor is “slipped”, stepping to make balconies on the south east side. Then upper floor provides shading for the lower floor on the north west side and prevents the heat gains on this reinforced concrete structure.

For preventing heat gain, we analyzed some options of the plan and calculated the optimum solution for the project.

 

The roof is a sloped wooden structure covered by ceramic roof tiles with openings for exhaust from a window on top. This exhaust window is encourages the stack ventilation effect, exhausting warm air from the 2nd and 3rd floor out from the  top of the roof. We discussed the structure of this roof with Vietnamese carpenters often in order to design the details.

We use modern method like as computerised environmental analysis. On the other hand, We are trying to keep Vietnamese traditional technology and techniques available that are appropriate for the Vietnamese climate and culture.

 

Type:Resort Villa

Structure: Reinforced Concrete

Site Area: 336.77㎡
Construction Area: 96.05㎡

Total Floor Area: 266.55㎡
Building Height:13.5 m

 

Architect: WORKLOUNGE 03- VIETNAM CO., LTD / Hiroomi TAKEMORI, Pham Gia Thang
 

Environmental Analysis :Tim Middleton


Photo: Hiroyuki Ooki


Completion year: 2016

© 2018 TAKEMORI HIROOMI / WORKLOUNGE 03- VIETNAM co., ltd.